Hozzávalók
- 2 kg narancs
-
600 g kristálycukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
6-8 db szegfűszeg
-
300 ml víz
-
2 evőkanál kukoricakeményítő
-
1 db citrom
-
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
-
1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítés
-
A narancsot és a citromot jó alaposan mosd meg.
-
Ezután 4-5 db narancsot vékonyan hámozz meg krumplihámozóval.
-
Késsel vágd vékonyra a narancs héját, majd apró kockákra.
-
Öntsd fel a vízzel, add hozzá a cukor felét, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat és az őrölt gyömbért, majd néha megkeverve, főzd sziruposra.
-
Egy éles késsel a megmaradt narancsokat vágd fel, majd szépen vágd le a héját, de vigyáz, a fehér rész ne legyen rajta, mert keserűvé teszi.
-
A narancs húst érdemes le pépesíteni.
-
Az elkészült szirupból szedd ki a szegfűszeget, majd öntsd hozzá a narancsot.
-
Ezután nyomd bele a citromlevet, add hozzá a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve főzd körülbelül 30 percig.
-
A kukoricakeményítőt keverd simára egy kevéske vízzel, és állandó keverés mellett csorgasd a lekvárhoz.
-
Kézi habverővel dolgozd alaposan össze, majd pár perc alatt főzd sűrűre.
-
Végül az elkészült lekvárt még forrón merd üvegekbe, jól zárd le, és kicsit állítsd fejre őket.
-
Majd tedd bele száraz dunsztba.