Hozzávalók
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 36 g sütőpor (3 csomag)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 80 g cukor
- 4 db tojássárgája
- 500 ml pörkölt mandulatej
- 120 g olvasztott margarin
- 2 csipet só
Töltelékhez:
- 160 g olvasztott margarin
- 8 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál fahéj
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítem.
- Mivel kisebb adagokkal könnyebb dolgozni (és a robotgép is jobban bírja) először az összes alapanyagnak csak a felét veszem, majd később használom fel a másik felét.
- Összekeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáadom a tojást és az olvasztott margarint (mikróban olvasztottam) és a robotgéppel összedolgoztatom.
- Lisztezett szilikonlapra teszem az elkészült tésztát és egyenletesre nyújtom. Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen túl vékony, de nagyon vastag sem (kb. fél centi).
- A töltelék hozzávalóit simára keverem és egyenletesen eloszlatom a kinyújtott tésztán.
- A tésztát a szilikonlap segítségével szorosra tekerem.
- A tekercs szeleteléséhez kés helyett cérnát, vagy damilt használok (A kés összenyomja a tekercset és nem marad meg a szép kerek forma illetve a töltelék is kijön). Egy darab cérnát a tészta alatt áthúzok, majd a tetején kereszteztem a két szálat és egy határozott mozdulattal meghúzom. Érdemes figyelni, hogy a tészta alját a cérna nem mindig vágja el, ilyenkor késsel kicsit rásegíthetünk.
- Egy spatula vagy szélesebb kés segítségével a csigát átemelem a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- 200 fokon, 20-25 percig sütöm, vagy ameddig aranybarna lesz.
- Megismétlem a folyamatot a hozzávalók másik felével is.